Metoda kalkulacji współczynników korygujących dla wyceny opłat czynszowych - Astrakhantseva, Irina Aleksandrovna; Balandina, Ekaterina Vyacheslavovna (Ekonomia Międzynarodowa, 2019)
Autorzy proponują metodologię kalkulacji współczynników korygujących w procesie obliczania opłat czynszowych za wykorzystanie terenu. Na podstawie przeprowadzonej analizy stworzono listę kształtujących ich wartość czynników: ogólnoekonomicznych i politycznych, czynników związanych ze statusem społeczno-ekonomicznym obszaru miejskiego oraz z zyskownością, a także charakterystyk fizycznych i położenia geograficznego działek. Autorzy, proponujący metodę wyceny intensywności zagospodarowania terenów, obliczyli współczynniki korygujące dla wyceny czynszów w mieście Iwanowo w Rosji. Wyniki wskazują, że metoda ta pozwala na ustalenie niższych współczynników korygujących, a zatem – niższych wartości czynszu w przypadku działek o znaczeniu społecznym, które nie generują przy tym znaczących zysków. Te same obliczenia pozwalają odnotować zwiększoną wielkość opłat czynszowych związanych z terenami przeznaczonymi pod obiekty handlowe, użyteczności publicznej, usługi konsumenckie, hotele oraz budynki gospodarczo-biznesowe.