Pozycja gospodarcza miast Europy Środkowo-Wschodniej na tle świata - Raźniak, Piotr; Nowotnik, Dariusz (Ekonomia Międzynarodowa, 2015)
W niniejszej pracy przeanalizowano przychody, dochody, wartość rynkową, wartość środków trwałych i sektory największych firm notowanych na liście Forbes Global 2000 (lata 2006 i 2012). Za pomocą wskaźnika normalizacji przez wartość maksymalną określono ranking miast, w których znajduje się co najmniej jedna siedziba korporacji ze wspomnianej listy. Wykazano, że najwyższymi wartościami cechowały się: Tokio, Nowy Jork, Londyn, Paryż i Pekin. Największą dynamiką wzrostu charakteryzowały się miasta azjatyckie, wśród których zdecydowanie dominował Pekin. Ośrodki umiejscowione w Stanach Zjednoczonych rozwijały się stosunkowo słabo w porównaniu z Tokio, a w przypadku wielu z nich zanotowało spadek badanego wskaźnika. Z kolei spośród miast Europy Środkowo-Wschodniej jedynie Moskwę można zaliczyć do najważniejszych miast świata; pozostałe prezentują stosunkowo niską wartość badanego wskaźnika. Pozytywnym aspektem jest jednak dodatnia dynamika wzrostu, dzięki której kolejne miasta mogą dołączyć do grupy miast liczących się na arenie międzynarodowej. Zauważono także, że miejsce w rankingu głównych miast regionu jest znacznie niższe niż ich powiązań międzynarodowych.