Wpływ porozumień handlowych na synchronizację gospodarki meksykańskiej z gospodarką światową - Grabowski, Wojciech; Stawasz, Ewa; Wieloch, Justyna (Ekonomia Międzynarodowa, 2015)
W artykule omówiono porozumienia handlowe zawarte między Meksykiem a innymi krajami. Wyniki analizy odpowiedzi na impuls oraz współczynników natychmiastowej quasi-korelacji wskazują na znaczący wzrost synchronizacji meksykańskiego cyklu koniunkturalnego z cyklami krajów rozwiniętych oraz na istotny wzrost wrażliwości gospodarki meksykańskiej na szoki w gospodarce światowej.