Efektywność inwestycji w akcje ukraińskich spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Zimny, Artur (Ekonomia Międzynarodowa, 2022)
Celem artykułu jest zbadanie efektywności inwestycji w akcje ukraińskich spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Dla realizacji tego celu dokonano analizy historii obecności ukraińskich spółek na GPW w kontekście ekonomicznym i geopolitycznym oraz przeglądu literatury pod kątem badań efektywności inwestycji w ich akcje. Uwzględniając przesłanki wynikające z przeglądu literatury, przyjęto do zbadania następującą hipotezę: „efektywność inwestycji w akcje ukraińskich spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie jest niska”. Badaniem empirycznym objęto notowania 15 indeksów warszawskiej giełdy, w szczególności WIG-Ukraine, a także 8 spółek ukraińskich stanowiących skład tego indeksu, oraz 12 spółek polskich i 1 australijskiej, działających w tych samych branżach, co spółki ukraińskie (spożywcza i górnicza). Dla wszystkich tych instrumentów wyznaczono miesięczne stopy zwrotu zrealizowane w latach 2012–2021, średnie tych stóp zwrotu, odchylenia standardowe, współczynniki β oraz wskaźniki Sharpe’a i Treynora. Część wyników była zgodna z treścią badanej hipotezy (zwłaszcza w odniesieniu do samego indeksu WIG-Ukraine), a pozostała część nie, wobec czego zdecydowano o jej odrzuceniu. Nie można zatem twierdzić, że efektywność inwestycji w akcje ukraińskich spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie jest niska. Dodatkowym rezultatem badań było stwierdzenie znacznej rozbieżności między wynikami dla indeksu WIG-Ukraine a wynikami dla spółek wchodzących w jego skład.