Błędna percepcja w polityce zagranicznej jako produkt uboczny dogmatycznej ideologii. Przypadek wojny Rosji z Ukrainą - Bolechów , Bartosz; Szulc, Karol (Eastern Review, 2024)
Artykuł analizuje, w jaki sposób dogmatyczna ideologia prowadzi do błędnego postrzegania polityki zagranicznej, wykorzystując działania Rosji w Ukrainie jako studium przypadku. W szczególności autorzy starają się pokazać, w jaki sposób dogmatyczna ideologia Rosji doprowadziła do znaczących błędów w postrzeganiu jej polityki zagranicznej wobec Ukrainy, co doprowadziło do agresywnych działań i eskalacji konfliktów. Głównym problemem badawczym jest wpływ dogmatycznych ideologii na podejmowanie decyzji w polityce zagranicznej. Na potrzeby artykułu autorzy konceptualizują ideologię „putinizmu”. W artykule zbadano, w jaki sposób ideologia ta działa jak filtry poznawcze, kształtując i często zniekształcając postrzeganie przywódców politycznych. Prowadzi to do błędnej interpretacji intencji i działań innych narodów, czego przykładem jest błędne postrzeganie przez Rosję wydarzeń na Ukrainie jako zachodniego spisku, a nie oddolnego ruchu przeciwko korupcji i autorytaryzmowi. Autorzy konkludują, że dogmatyczne ideologie znacząco przyczyniają się do błędnego postrzegania polityki zagranicznej, prowadząc do błędnych i często agresywnych decyzji. W przypadku Rosji te błędne przekonania doprowadziły do poważnych konsekwencji międzynarodowych, w tym sankcji gospodarczych, izolacji dyplomatycznej i przedłużającego się konfliktu na Ukrainie. Artykuł podkreśla konieczność rozpoznania i złagodzenia przez decydentów politycznych wpływu dogmatycznych ideologii, aby uniknąć takich szkodliwych błędnych wyobrażeń. Badania sugerują również, że wysoce dogmatyczne systemy są bardziej podatne na strategiczne niepowodzenia ze względu na ich sztywne struktury przekonań i odporność na nowe informacje.