Modernizacja samorządu terytorialnego w Rosji jako czynnik rozwoju aktywności obywatelskiej - Батанина, Ирина А.; Лаврикова Анастacия А.; Шумилова, Ольга Е. (Eastern Review, 2013)
Artykuł oparty jest na wynikach rozległego projektu socjologicznego, które to dają odpowiedź o zakresie wpływu procesu samoorganizacji lokalnych wspólnot na wybór form, metod i instrumentów oddziaływania społeczeństwa obywatelskiego na kształtowanie się procesu decyzyjnego na poziomie lokalnym w Rosji.