Drogi handlowe i szlaki pielgrzymie jako czynnik integracji w XXI wieku - Klonowski, Michał M. (Eastern Review, 2022)
Projekt Trade Routes and Pilgrimage Trails as a Factor of Integration był jednym z ważniejszych projektów zarówno w karierze profesora Jerzego Kmiecińskiego, jak i w historii Compostela Grupo de Universidades. Teraz, po niemal dwudziestu latach od jego zakończenia warto ponownie przyjrzeć się jego założeniom i dokonaniom, aby zweryfikować jego aktualność i adekwatność do współczesnego świata. Autor analizuje poszczególne elementy programu, zajmuje się więc nowymi „wcieleniami” dróg handlowych, oddzielnie dróg pielgrzymich w XXI w., a oddzielnie samą integracją. Następnie zastanawia się, czy duże zmiany, jakie zaszły w tych kategoriach pojęciowych wpłynęły jakoś na ogólne wnioski oryginalnego projektu. Dochodząc na końcu do kluczowego pytania – czy bardziej zmienił się świat, czy człowiek?