Solfatara, czyli dziesięć dni rewolucji rybaka. Z Maciejem Henem rozmawia Ewa Tyszko - Hen, Maciej; Tyszko, Ewa (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2016)
W rozmowie z Ewą Tyszko Maciej Hen opowiada o powstawaniu powieści-kroniki Solfatara, której akcja rozgrywa się w siedemnastowiecznym Neapolu.