Między obserwacją a wspomnieniem. Strategie poetyckie Macieja Roberta - Cieślak, Tomasz (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2016)
Artykuł jest próbą interpretacji dotychczasowego dorobku łódzkiego poety Macieja Roberta. Opisuje najważniejsze składowe dykcji poety, specyfikę jego obrazowania oraz główne obszary tematyczne obecne w tej liryce. Przedmiotem refleksji są także zmiany zachodzące w twórczości Macieja Roberta oraz ważne dla niego inspiracje, czerpane między innymi od Tomasza Różyckiego i Krzysztofa Siwczyka.