Różnica i racjonalność. Dyskurs feministyczny Pameli Sue Anderson i Michèle Le Dœuff - Filipczak, Dorota (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2013)
Artykuł jest pierwszym w Polsce omówieniem dyskursu feministycznego Pameli Sue Anderson, filozofki religii z Oxfordu, oraz Michèle Le Doeuff, filozofki z Sorbony. Wspólnym rysem obu badaczek jest zainteresowanie racjonalnością, którą inspirowany psychoanalizą feminizm różnicy kojarzy z elementem męskim. Celem artykułu jest przeciwstawienie stanowiska Anderson i Le Doeuff dyskursowi Kristevej i Irigaray, których dokonania od lat inspirują feminizm. Wspólną płaszczyzną porównania myślicielek z różnych "szkół" jest ich usytuowanie kulturowe. Badaczki te uczestniczą w myśli europejskiej poprzez silne zakorzenienie w dyskursie francuskojęzycznym. Propozycje Anderson i Le Doeuff mogą stanowić interesującą alternatywę dla podejścia Kristevej czy Irigaray, które znane są już w Polsce dzięki przekładom, ale to nie oznacza, że funkcjonuje krytyczna recepcja ich twórczości.