Czym jest dziś czytanie literatury? - Klejnocki, Jarosław (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
W odpowiedzi na pytania ankiety Jarosław Klejnocki przybliża historię własnych literackich fascynacji – młodzieńczych i wieku dojrzałego, mówi również o książkach, do których wraca – bezinteresownie i z obowiązku.