Jak nas czytają za granicą? - Bułachowska, Julia (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Ukraińska literaturoznawczyni, odpowiadająn na pytania kwestionariusza, mówi m.in. o specyfice odbiory literatury polskiej na Ukrainie i osobistych fascynacjach polskimi dziełami.