Jak nas czytają za granicą? - Szewczenko, Irena (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Ukraińska literaturoznawczyni, odpowiadając na pytania kwestionariusza, mówi m.in. o trudnościach w odbiorze literatury polskiej i najpopularniejszych na Ukrainie dziełach literatury polskiej.