„Mój łódzki okres – to była moja młodość!”. Z Profesor Heleną Karwacką rozmawiają Krystyna Pietrych i Jacek Brzozowski - Karwacka, Helena; Brzozowski, Jacek; Kałowska, Agnieszka; Pietrych, Krystyna (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Profesorowie Krystyna Pietrych i Jacek Brzozowski rozmawiają z prof. Heleną Karwacką m.in. o krakowskich studiach polonistycznych i bibliotekoznawczych, współpracy z wybitnymi postaciami polskiej historii literatury, życiu kulturalnym powojennej Łodzi.