Łódzkie dialogi o „Czytaniu…” i czytaniu - Kałowska, Agnieszka (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
W styczniu 2014 r. redakcja „Czytania Literatury” zainicjowała cykl spotkań pod hasłem, którym stał się tytuł rocznika. Spotkania stanowić miały dialogiczną wersję pisma. Ich celem było stworzenie przestrzeni do rozmowy o literaturze dla czytelników z różnych środowisk, nie tylko uniwersyteckich.