Uwagi nad rękopisem Lili Władysława Stanisława Reymonta - Czyżewska, Martyna Maria (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2026)
Nowela Lili. Żałosna idylla pochodzi z najwcześniejszej fazy twórczości Władysława Stanisława Reymonta i nie stała się dotąd osobnym przedmiotem pogłębionych badań literaturoznawczych. Celem artykułu jest zaprezentowanie wyników analizy genetycznej rękopisu noweli oraz przedstawienie wniosków z komparacji manuskryptu z pierwszym książkowym wydaniem utworu, które ukazało się w 1899 roku.