Językowa praktyka. O wierszu Colloquium niedzielne na ulicy Juliana Tuwima - Całbecki, Marcin (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2026)
Artykuł zawiera interpretację wiersza Juliana Tuwima Colloquium niedzielne na ulicy. Podstawowym narzędziem interpretacyjnym jest teoria języka, a zasadniczą tezą przekonanie, że język w utworze jest traktowany z punktu widzenia jego pragmatycznej realizacji, co ma także związek z epistemologiczną teorią prawdy. Zarazem zmiana motywacji posługiwania się słowem wiąże się z nowymi realiami polityczno-społecznymi, które stają się codziennością w związku z odzyskaniem przez Polskę niepodległości i ustanowieniem demokratycznego systemu rządów.