Jim Carrey nie istnieje. Celebrycka quasi-autoetnografia na koniec świata - Węgrzyn, Klaudia (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2024)
Jim Carrey stanowi dosłowną ilustrację spełnienia „amerykańskiego snu”: jego historia ma swój początek w niekorzystnej sytuacji ekonomicznej i wielodzietnej rodzinie oraz kanadyjskiej scenie stand-upowej – a kończy się na statusie milionera i hollywoodzkiego celebryty. Najlepiej znany z blockbusterów lat 90. – raczej komediowych niż dramatycznych – Carrey przez dekady kreowany i odbierany był jako finansowe i popkulturowe wcielenie „gwiazdy”. Zbliżając się do sześćdziesiątki, wydaje quasi-autobiografię – która zdecydowanie odróżnia się od klasycznych biografii celebryckich i tworzy zupełnie wyjątkową partyzantkę kulturową. Książka Memoirs and Misinformation (Wspomnienia i dezinformacja) tworzy wielowarstwowe gesty samopoznania, odczarowania symulakrum persony celebryckiej oraz środowiska. W końcu, tworzy sieci powiązań między fikcją a rzeczywistością, apokalipsą biblijną oraz tą spowodowaną przez UFO – a wszystko po to, by udowodnić, że „Jim Carrey nie istnieje”.