Łódzkie tropy w Gwiazdach na strychu Kazimierza Sowińskiego - Samborska-Kukuć, Dorota (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2024)
Artykuł dotyczy wydanego w 1930 roku tomiku poetyckiego Gwiazdy na strychu autorstwa łodzianina: Kazimierza Sowińskiego (1907–1982), związanego z grupą Meteor. W tomiku znajdują się wiersze o tematyce społecznej, m.in. poświęcone Łodzi: proletariatowi, specyfice miasta, szczególnym zdarzeniom z życia poety, miejscom mu bliskim. Celem artykułu jest pogłębienie dotychczasowej wiedzy o Sowińskim z wczesnego, związanego z Łodzią okresu aktywności twórczej. Poprzez ponowienie kwerend prostuje się błędy w zakresie biografii i wczesnej twórczości poety. Ważną częścią artykułu jest ogląd liryków łódzkich wraz z ich ukontekstowieniem. Dopełnienie stanowi recepcja Gwiazd na strychu, przegląd recenzji zbiorku, w zdecydowanej większości nieodnotowanych w biobibliografiach.