„Polscy pisarze–podróżnicy” na Uniwersytecie Stendhala w Grenoble - Karwowska, Marzena (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2015)
Wydział Literatury i Sztuki Uniwersytetu Stendhala w Grenoble podjął się zorganizowania wydarzenia promującego literaturę polską we Francji. Jesienią 2015 roku odbyła się tutaj międzynarodowa konferencja „Polska obywatelem świata. Polscy pisarze–podróżnicy”. Organizatorzy konferencji zaprosili z tej okazji literaturoznawców z uniwersytetów francuskich, belgijskich i polskich, prezentujących sylwetki twórcze takich pisarzy, jak: R. Kapuściński, A. Stasiuk, Z. Herbert, S.I. Witkiewicz, O. Tokarczuk. Konferencji towarzyszyły m.in. spotkania autorskie, wernisaż wystawy „L’œuvre de Jerzy Giedroyc. „Kultura” et ses rèalisations”, prezentacja książek poświęconych literaturze polskiej wydanych we Francji.