Teoria (literatury) to było coś innego. Z Profesor Teresą Cieślikowską rozmawia Irena Hübner - Cieślikowska, Teresa; Hübner, Irena (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2015)
Teresa Cieślikowska, emerytowana profesor Uniwersytetu Łódzkiego, wybitna teoretyk literatury w rozmowie z Ireną Hübner opowiada o swoich studiach na łódzkiej polonistyce i pracy naukowej.