Wat plus inflacja (w humanistyce) - Pietrych, Piotr (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2016)
Tytuł książki Marty Baron-Milian Wat plus Vat. Związki literatury i ekonomii w twórczości Aleksandra Wata wprowadza sugestię, że mamy do czynienia z oryginalnym ujęciem utworów autora Mojego wieku, ale czytelnika tej pracy czeka niemiłe rozczarowanie. Autorka, niewątpliwie oczytana w autorytetach współczesnej humanistyki, sprawnie posługuje się jej instrumentarium pojęciowym, natomiast teksty samego Wata interpretuje w sposób dyskusyjny, nieprzekonujący i nierzadko po prostu dowolny, z zadziwiającą i trudną do przyjęcia dezynwolturą traktuje bowiem ich historyczne i historycznoliterackie konteksty, podporządkowując swoje odczytania apriorycznie przyjętym tezom. Baron-Milian daje w swojej książce wyrazisty, choć zapewne mimowolny, przykład retorycznej „inflacji” we współczesnej humanistyce.