Dar przyjaźni. Dar opowieści. „Dwaj Macieje” - Szczukowski, Dariusz (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2018)
Artykuł jest próbą interpretacji wiersza Bolesława Leśmiana Dwaj Macieje w kontekście autobiograficznego doświadczenia poety – jego przyjaźni z Franzem Fischerem. Utwór Leśmiana jest w mojej propozycji lekturowej świadectwem wary w dar przyjaźni i dar opowieści.