Poza przywłaszczaniem i odzyskiwaniem - Fiołek, Krzysztof (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2013)
Rok 2012 był dla tego Stanisława Brzozowskiego bardzo udany: wydano sześć jego tytułów powieściowych w dwóch opasłych woluminach. Odpowiedzialne za tę edycję Wydawnictwo Literackie, jak widać, nie oddaje pola Wydawnictwu Krytyki Politycznej, które w ostatnich latach energicznie zajęło się przypominaniem spuścizny autora Płomieni. Na stanowisku redaktora Dzieł Andrzej Mencwel zastąpił Mieczysława Srokę, a opracowaniem tekstu zajął się Maciej Urbanowski. On też ułożył antologię Jest Bóg, żyje prawda. Inna twarz Stanisława Brzozowskiego, wydaną w tym samym roku przez Wydawnictwo Fronda. Książka prezentuje Brzozowskiego w kontekstach bliskich myśli katolickiej, narodowej i konserwatywnej. Tekst jest krótkim omówieniem specyfiki antologii Urbanowskiego na tle najnowszych dziejów recepcji Brzozowskiego.