Jak nas czytają za granicą? - Pobidasz, Irena (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Odpowiadając na pytania ankiety ukraińska literaturoznawczyni mówi m.in. o specyfice nauczania literatury polskiej na Ukrainie, o polsko-ukraińskich związkach literackich i recepcji polskiej literatury najnowszej