Odzyskiwanie Conrada: Rec. Polskość i europejskość w Josepha Conrada wizjach historii, polityki i etykiki, pod red. W. Krajki, t. 2 serii: Joseph Conrad a Polska, Europa Środkowo-Wschodnia i świat, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 2013, ss. 326 - Medecka, Małgorzata (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Tekst jest omówieniem publikacji Wydawnictwa UMCS Polskość i europejskość w Josepha Conrada wizjach historii, polityki i etyki pod redakcją Wiesława Krajki. Jest to drugi tom serii Joseph Conrad a Polska, Europa Środkowo-Wschodnia i świat, stanowi część działań naukowych prowadzonych przez Zakład Badań Conradoznawczych UMCS. Monografia, podobnie jak poprzedniczka, jest wyborem tekstów opublikowanych wcześniej w języku angielskim w 22 tomach serii Conrad: Eastern and Western Perspectives. Recenzja zwraca uwagę na walory tego wydawnictwa, które zawiera badania czołowych polskich i zagranicznych conradystów. Prócz tego pełni funkcję popularyzatorską, jest swoistym odzyskiwaniem Conrada, autora niemal nieobecnego w polskiej edukacji.