"Mężczyzna i jego upiory" Henri-René Lenormanda, przykład dramatu stacyjnego - Kaczmarek, Tomasz (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Mężczyzna i jego upiory Henri-René Lenormanda jest jedną z najbardziej ekspresjonistycznych sztuk tego dzisiaj zapomnianego już pisarza francuskiego. Zainspirowany twórczością Augusta Strindberga, autor dramatu poszukiwać będzie nowych dróg ekspresji. Analizowany utwór jest przykładem dramatu stacyjnego, który będzie ulubioną formą dramatopisarzy ekspresjonistycznych.