Julian Tuwim – bywalec Domu Koncertowego w Łodzi. W kręgu fascynacji Scherzem b-moll Fryderyka Chopina - Ratajska, Krystyna (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Tematem tekstu jest fascynacja muzyką Chopina, szczególnie scherzem-b-moll. Wiąże się ona ściśle z wtajemniczeniami muzycznymi przeżywanymi w Domu Koncertowym w Łodzi. Tekst jest także próbą interpretacji przekładu muzyki na poezję dokonanym w wierszu "Scherzo"