Niemożliwe jako konieczne, czyli literaturoznawcza nie-pewność - Graf, Paweł (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2016)
Recenzja pracy Edwarda Balcerzana poświęconej literackości dotyczy ważnych kwestii współczesnej teorii literatury: na ile pewne kategorie teoretyczne wciąż mają rację bytu, czy możliwa jest nowa odsłona paradygmatu strukturalistycznego, jakie są dziś wartości myślenia modelowego?