Utrwalić ślad: Rec. Bartłomiej Krupa, Opowiedzieć Zagładę. Polska proza i historiografia wobec Holocaustu (1987-2003), Towarzystwo Autorów i Wydawców Prac Naukowych UNIVERSITAS, Kraków 2013,ss.5681 - Gajak-Toczek, Małgorzata (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Bartłomiej Krupa w swojej innowacyjnej pracy Opowiedzieć Zagładę. Polska proza i historiografia wobec Holocaustu (1987–2003) dokonuje wielopłaszczyznowego oglądu prac literackich i historycznych poświęconych dyskursowi o Zagładzie, który toczył się w prozie polskiej w latach wskazanych w tytule. Były to w kolejności: dyskurs uwznioślający żydowskie ofiary, pluralizujący postawy i zachowania świadków, dyskurs polskiej winy i polskiego wstydu oraz opozycyjny wobec niego dyskurs heroizujący. Czytanie tekstualne, pozwalając autorowi na wielostronny, często nowatorski ogląd przywołanych tekstów, stanowi jednocześnie zachętę dla współczesnego czytelnika do refleksji nad kwestiami Holocaustu, ideą tolerancyjnego współżycia narodów, zagadnieniami wielokulturowości i szacunku dla odrębności i inności.