Platoński „Parmenides” i pochodzenie neoplatońskiego „Jedna” - Robertson Dodds, Eric (Collectanea Philologica, 2025)
Niniejszy tekst jest przekładem na język polski artykułu: E.R. Dodds, The Parmenides of Plato and the Origin of the Neoplatonic ‘One’. „The Classical Quarterly”. 1928. Vol. 22. No.3/4. 129–142. Eric Robertson Dodds (1893–1979) – irlandzki filolog klasyczny i zasłużony badacz myśli Plotyna oraz neoplatonizmu. Autorem tego przekładu jest Marcin Komorowski - badacz niezależny, https://orcid.org/0000-0003-1209-8810 , e-mail: komorowskimarcin@tlen.pl