Two Macedonian glosses in Hesychius' Lexicon - Witczak, Krzysztof (Collectanea Philologica, 1995)
Chociaż Leksykon Hesychiosa stanowi wartościowe i wciąż nie w pełni wykorzystane żródłodo badań nad wymarłymi językami antycznych Bałkanów, to jednak zachowane glosy paleobałkańskiewymagają właściwej analizy filologicznej i semantycznej. Autor analizuje pod tym kątem.dwie glosy paleomacedońskie. W pierwszym przypadku odtwarza nie tylko właściwą postaćwyrazu (mac. prY:capa.) i całej glosy, ale też właściwe jego znaczenie: 'łaźnia parowa, wanna'.Zestawia następnie ów termin paleomacedoński z pokrewnymi nazwami, zachowanymi w językachgermańskich (por. niem. Bad, ang. bath, stisl. ba6). W drugim przypadku autor rozważasemantyczne aspekty glosy paleomacedońskiej licMa.I i na bazie analizy etymologicznej rekonstruujejej pierwotne znaczenie i postać (ie. *ósdoi 'gałęzie').