Agony racji w "Alkestis" Eurypidesa - Czerwinska, Jadwiga (Collectanea Philologica, 1995)
Sophistarum doctrinae, quae ad ingenia civium conformanda multum valuit, magna etiam inEuripidis tragoediis vis fuit. In hac dissertatione praecipue ea tractantur, quae in fabula Alcestididicata insunt et cum Protagorae praeceptis rhetoricis comparari possint. Protagoras, sophistaclarissimus, qui de oppositionibus mułta disserere solebat, duas de quavis re oppositas opinionesesse existimavit. Qua de causa orationes inter se contrarias haberi posse opinatus est. Euripides,qui sophistarum disciplinam secutus esse creditur, exposuit nobis dupłices orationes, quae linguagraeca <5iUUOI ).óyOl appellatae sunt. In Euripidis fabula, quae Alcestis inscribitur, eius generisdisputationes ita a dramatis figuris actae sunt, ut cuiusque personae opinio exprimeretur. AbEuripide homines, qui inter se natura moribusque differunt, in scaenam inducti sunt. Qui omnesea, quae agerentur facta variis modis aestimabant. Quam ob rem sine uHadubitatione Euripidemnon solum orationes inter se contrarias probationesque adversas sed etiam naturam humanamdiversam ostendisse dici potest.