„Gleichgültig, wer der erzähler ist?” – zu “Phaidros”, 275B5-C2 - Danek, Zbigniew (Collectanea Philologica, 1995)
W odcinku platońskiego dialogu "Fajdros" poświęconym krytyce pisma wypowiadana jestmyśl przeciwstatwiająca prostoduszność słuchaczy dawnej wyroczni wybrednym upodobaniommłodych: Młodym nie wystarcza wysłuchać prawdy, oceniają też osobę mówiącego (275b5-c2).Przedstawione rozważanie zmierza do uzasadnienia obecności w kontekście dialogu tej uwagi,pozornie odchodzącej treścią od platońskiej krytyki pisma: Dostrzegana ironia wypowiedzi,skierowana zarówno przeciw młodym entuzjastom mowy pisanej, jak i przeciw łatwowiernymsłuchaczom wieszczych przepowiedni, godzi w istocie w każdą formę słownego przekazuuniemożliwiającą wymianę myśli między jego uczestnikami. Zwraca się przeciw wszelkiemuwypowiedzeniu myśli - zapisanemu bądż nie - stającemu się dla odbiorców niekwestionowanymorzeczeniem wyroczni. Platońska tzw. krytyka pisma dotyczy również mowy nieutrwalonejgraficznie, a ograniczającej aktywność odbiorcy.