Leksykalne wyrażenie miłości konceptualnej w twórczości Teokryta - Ivashkiv-Vashchuk, Oryslava (Collectanea Philologica, 2014)
Ze wszystkich emocji i uczyć właściwych człowiekowi Teokryt najwięcej uwagi poświęca miłości. Do jej opisu autor wykorzystuje bogatą leksykę, ilustrującą stany psychiczne człowieka. Uczucie miłości przedstawione jest również za pomocą wielu metafor i porównań, które nadają twórczości Teokryta znaczną wartość artystyczną.