Sur la signification du fragment B 118 d’Heraclite - Wiśniewski, Bohdan (Collectanea Philologica, 1995)
Jeśli ogień jest zasadą abstrakcyjną, pozbawioną natury materialnej, cielesnej, to stąd wynika, że droga do góry oznacza wznoszenie się do świata abstrakcyjnego, do świata myśli, podczas gdy droga na dół oznacza drogę od świata abstrakcyjnego do świata zmysłowego.