Automatyzacja tradingu na platformach handlowych - Pasik, Mikołaj (Biznesmaniak, 2020)
Artykuł prezentuje handel automatyczny na giełdzie jako pewnego rodzaju trend. W pierwszej części tekstu zostało wyjaśnione pojęcie handlu automatycznego w oparciu głównie o rynek typu Forex. Następnie przedstawiono, jak zautomatyzować handel na giełdzie, czym się kierować przy wyborze dostawcy usługi, serwera i brokera. W ostatnim rozdziale wyróżniono szanse i zagrożenia omawianego rozwiązania. Omówiono wady i zalety takiego rozwiązania, wraz z wnioskami na przyszłość.