Historyczne i społeczne czynniki rozwoju małych miast – przykłady Uniejowa i Dąbia - Kulawiak, Anita (Biuletyn Uniejowski, 2016)
Ważnym warunkiem rozwoju miast są czynniki lokalne (endogeniczne). Obecnie wiele miast właśnie w lokalnej tradycji i tożsamości oraz w oparciu na wewnętrznym potencjale przyrodniczym i społecznym poszukuje pomysłu na kształtowanie nowego, unikalnego wizerunku miasta, jego promocję czy docelowo rozwój. Artykuł koncentruje się na ukazaniu roli, jaką czynniki endogeniczne odgrywają w rozwoju miasta na przykładzie dwóch wybranych jednostek: Uniejowa położonego w województwie łódzkim oraz Dąbia nad Nerem zlokalizowanego w województwie wielkopolskim. O ich wyborze zadecydowało z jednej strony podobieństwo pod względem warunków przyrodniczych, z drugiej zaś znacząca różnica w obecnym poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego. Kapitał endogenny jest identyfikowany przede wszystkim z istniejącym potencjałem historycznym oraz społecznym.