Rewitalizacja średniowiecznych zabytków Uniejowa w świetle uwarunkowań historycznych oraz założeń Lokalnego Programu Rewitalizacji na lata 2011–2015 - Staniek, Katarzyna (Biuletyn Uniejowski, 2017)
Artykuł przedstawia wyniki analiz dotyczących zabytkowej tkanki miejskiej Uniejowa, posiadającej metrykę średniowieczną. Przedstawiono w nim aspekt morfogenezy wczesnodziejowego miasta lokacyjnego. Na jego tle zarysowano przekształcenia materialnych reliktów epoki średniowiecznej – zamku arcybiskupów gnieźnieńskich i kolegiaty – w retrospektywie historycznej. Nie mniejszą uwagę przywiązano do współczesnych trendów w aspekcie rewitalizacji zabudowy o wysokich walorach architektonicznych. W tym kontekście osadzono wprowadzenie teoretyczne odnoszące się do uwarunkowań i zasad przygotowywania Lokalnych Programów Rewitalizacji na arenie krajowej, od momentu akcesji Polski do UE. Artykuł zawiera także szczegółową prezentację i interpretację założeń Lokalnego Programu Rewitalizacji miasta Uniejów na lata 2011–2015 w ujęciu odnowy wspomnianych już: zamku i kościoła kolegiackiego.