Dostępność straży pożarnych do miejsc potencjalnych interwencji w powiecie poddębickim - Borowska-Stefańska, Marta; Wiśniewski, Szymon (Biuletyn Uniejowski, 2017)
Celem artykułu jest próba przestrzennego dopasowania lokalizacji i wielkości (wyrażonej liczbą ratowników) jednostek straży pożarnej do miejsc potencjalnych interwencji w granicach powiatu poddębickiego. Do analizy włączono rozmieszczenie w granicach powiatu: ludności, zabudowy, infrastruktury drogowej oraz kolejowej, lasów, zbiorników i cieków. Do każdego z wymienionych powyżej zakresów tematycznych zastosowano złożoną z dwóch etapów metodę określania efektywności funkcjonowania Straży w ujęciu przestrzennym, w taki sposób, aby możliwie najtrafniej uchwyciła istotę badania poszczególnych elementów. W tym celu wykorzystano dane uzyskane z jednostek straży pożarnych oraz pochodzące z Bazy Danych Obiektów Topograficznych. W wyniku przeprowadzenia analiz dotyczących dostępności jednostek straży pożarnej do miejsc potencjalnych interwencji w granicach powiatu poddębickiego należy stwierdzić, że najgorsza sytuacja dotyczy dwóch miast regionu – Poddębic i Uniejowa, na co wpływ ma głównie zbyt mała liczba strażaków, w stosunku do tych obszarów.