Zbocze doliny Warty w okolicach Uniejowa - Kobojek, Elżbieta (Biuletyn Uniejowski, 2017)
Ważnym elementem doliny rzecznej są jej zbocza. To one nadają dolinie specyficzny charakter, decydują o atrakcyjności krajobrazu i wpływają na sposób zagospodarowania. Zbocza doliny Warty w okolicach Uniejowa są asymetryczne, przy czym wschodnie jest wysokie i strome, a miejscami porozcinane suchymi dolinami. W artykule przedstawiono zmienny charakter zbocza w odcinku o długości 14 km, jego budowę geologiczną oraz genezę. Wskazano także jego oddziaływanie na warunki mikroklimatyczne (w tym siłę i kierunek wiatru lokalnego).