Gospodarka łowiecka na obszarach wiejskich w okolicach Uniejowa na przykładzie obwodu nr 51 - Leśniewska-Napierała, Katarzyna; Leśniewski, Paweł (Biuletyn Uniejowski, 2017)
Celem niniejszego opracowania jest ocena gospodarki łowieckiej prowadzonej w obwodzie nr 51 w okolicach Uniejowa, a wraz z nią ocena dynamiki liczebności populacji zwierzyny łownej. W analizach uwzględniono także zmiany zachodzące w gospodarce rolnej i biotopie. Dane dotyczące liczebności populacji uzyskano z rocznych planów łowieckich sporządzanych przez dzierżawcę obwodu, tj. Koło Łowieckie Pracowników Resortu Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego Nr 19 „Diana” w Łodzi. Opracowanie obejmuje lata 1990–2016.