Piwne ślady w Uniejowie - Kałużny, Jędrzej Tomasz (Biuletyn Uniejowski, 2017)
Piwo na przestrzeni wieków było jednym z najczęściej produkowanych trunków. Uniejów, dzięki swojemu strategicznemu położeniu, przyciągał kupców i handlarzy, ponadto odwiedzany był przez znaczną liczbę duchowieństwa. Miasto musiało być wyposażone w karczmy, w których przyjmować można było licznych podróżnych, oraz słodownie i browary, wytwarzające na ich potrzeby oraz potrzeby mieszkańców, tak chętnie pijane piwo. Zwyczaj jego produkcji, początkowo w żaden sposób niekontrolowany odgórnie, z czasem stał się przywilejem, nad którym czuwały miejskie cechy. Wiele zapisków dotyczących dziejów Uniejowa, świadczy o tym, że piwo obecne było w całych jego dziejach. Burzliwa historia miasta to również wzmianki o produkcji piwa, jego cenach oraz zapleczu technicznym powstającym w mieście.