Wykorzystanie wód geotermalnych w Uniejowie w opinii mieszkańców gminy i odwiedzających - Smętkiewicz, Karolina (Biuletyn Uniejowski, 2015)
Przedmiotem rozważań autorki artykułu jest zagadnienie stanu jednego z aspektów świadomości społecznej – opinii społecznej, na przykładzie mieszkańców i osób odwiedzających Uniejów, odnośnie do wykorzystania wód geotermalnych. Zaprezentowano wyniki badań empirycznych nt. opinii i postaw wobec działań geotermalnych w Uniejowie, przeprowadzonych wśród przedstawicieli tych grup społecznych. Ważną kwestią poruszoną w artykule jest przedstawienie znaczenia poznania świadomości społecznej wykorzystania wód geotermalnych oraz czynników, sposobów i potrzeby jej kształtowania.