Atrakcyjność turystyczna gminy Uniejów w opinii turystów i kuracjuszy - Krajewska, Justyna Teresa (Biuletyn Uniejowski, 2016)
W niniejszym artykule podjęto próbę oceny atrakcyjności turystycznej gminy Uniejów w opinii turystów oraz kuracjuszy. W tym celu przeprowadzono ankietę z przedstawicielami obu grup. Respondentów wybrano losowo. Kwestionariusz składał się z 22 pytań, które dotyczyły zarówno oceny atrakcyjności turystycznej, rekreacyjnej, jak i bazy noclegowej oraz gastronomicznej Uniejowa. Ponadto w kwestionariuszu zamieszczono pytania diagnozujące znajomość wśród respondentów innych atrakcyjnych turystycznie miejsc w okolicy, przyczyny ich przyjazdu do Uniejowa oraz częstotliwość i długość tych wizyt. Turyści i kuracjusze mogli również przedstawić swoje pomysły dotyczące uatrakcyjnienia miasta i gminy Uniejów. Analizowany obszar został bardzo dobrze oceniony pod względem atrakcyjności terenów rekreacyjnych przez osoby ankietowane. Władze gminy powinny jednak podejmować dalsze działania i inwestycje mające na celu wzrost atrakcyjności tego obszaru dla turystów i kuracjuszy.