Kościół parafialny pw. Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Grodzisku w dekanacie uniejowskim - Jarno-Cichosz, Katarzyna (Biuletyn Uniejowski, 2016)
Kościół parafialny pw. Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Grodzisku to ciekawy przykład wzniesionego na początku XVII wieku z fundacji szlacheckiej obiektu sakralnego wyróżniającego się na tle krajobrazu architektonicznego regionu szczególnymi okolicznościami powstania. Obiekt wzniesiony został staraniem Jana Rudnickiego, kasztelana sieradzkiego, który zdecydował się na budowę świątyni pod koniec swojego życia, w podeszłym wieku, wiedząc, że oprócz pięciu córek nie doczeka się już żadnego potomka. Początkowo kościół posiadał skromniejszą formę – dzisiejszy wygląd zyskał w wyniku kilku kolejnych przebudów, które zostały przeprowadzone w XIX wieku. W XVII wieku świątynia ograniczała się jedynie do prostokątnej nawy, półkoliście zamkniętego prezbiterium oraz zakrystii. Stanowi ona przykład udanego połączenia form architektonicznych zakorzenionych w średniowieczu, nadal niezwykle popularnych na terenie dekanatu uniejowskiego, z elementami renesansowego wnętrza. Omawiany obiekt świadczy o pozycji i zamożności fundatora oraz jego trosce, by nawet po śmierci ostatniego Rudnickiego pamięć o tej rodzinie nie uległa zatarciu.