Pożyczka na budowę domu Franciszka i Jadwigi Gawrońskich w Uniejowie w 1808 roku - Szkutnik, Piotr (Biuletyn Uniejowski, 2017)
Mieszczanie uniejowscy Franciszek i Jadwiga Gawrońscy, nie posiadając odpowiednich funduszy na budowę domu w pobliżu rynku miasta, postanowili zaciągnąć pożyczkę. Kupiec żydowski Itzig Łęczycki zgodził się pożyczyć Gawrońskim 1000 złotych polskich, które miał wypłacać w częściach w miarę powstawania domu. W zamian otrzymał zagwarantowany wynajem części tegoż domu przeznaczonej na kram na okres 3 lat. Po tym okresie Gawrońscy zobowiązali się zwrócić wierzycielowi całą pożyczoną kwotę. Brak środków finansowych mieszczan wynikał zapewne z wcześniejszego pożaru miasta. Ówcześni Żydzi nie mający własności w Uniejowie byli z kolei zmuszeni do wynajmowania pomieszczeń u mieszczan-posesorów.