Stan zachowania dworku Marii Konopnickiej w Gusinie w kontekście jego potencjalnej rewitalizacji - Gorączko, Marcin; Gorączko, Aleksandra (Biuletyn Uniejowski, 2017)
W położonej niedaleko Uniejowa wsi Gusin (obecnie gmina Świnice Warckie w powiecie łęczyckim) znajduje się niewielki dworek szlachecki, w którym w latach 70. XIX wieku zamieszkiwała wraz z rodziną Maria Konopnicka. Informacje o szczególnym znaczeniu dla dziedzictwa kulturowego, obiektu związanego z biografią Konopnickiej można znaleźć w przewodnikach i w opisie map turystycznych, jak również na portalach samorządowych w działach prezentujących miejscowe atrakcje turystyczne. Może to zachęcać do jego zwiedzania. Tymczasem, jak wykazała wizja lokalna przeprowadzona przez autorów, budynek znajduje się obecnie w bardzo złym stanie technicznym, zagrażającym wystąpieniem katastrofy budowlanej. Stwierdzono, że bez podjęcia szybkich kroków mających na celu powstrzymanie dalszej rujnacji dworku, w ciągu kilku lat ulegnie on nieodwracalnej degradacji.