Atrakcyjność kompleksu termalno-basenowego „Termy Uniejów” w opinii turystów i mieszkańców Uniejowa - Jaśkiewicz, Anna (Biuletyn Uniejowski, 2015)
W artykule zaprezentowano opinie mieszkańców Uniejowa oraz turystów, którzy co najmniej raz skorzystali z usług kompleksu termalno-basenowego „Termy Uniejów”, na temat jego atrakcyjności. W tym celu przeprowadzono wywiad kwestionariuszowy z przedstawicielami obu grup. Respondentów wybrano metodą doboru celowego, by móc uzyskać jak najbardziej zróżnicowaną grupę. Wywiad kwestionariuszowy uzupełniony badaniami terenowymi, opierającymi się na analizie tablic rejestracyjnych pojazdów zaparkowanych przed obiektem, umożliwił ukazanie zasięgu przestrzennego gości. Badania potwierdziły przypuszczenia autorki, której zdaniem powstanie obiektu znacząco wpłynęło na poprawę wizerunku gminy i zyskało uznanie zarówno wśród miejscowej ludności jak i odwiedzających turystów. Respondenci nie okazali się jednak bezkrytyczni w stosunku do obiektu i wskazali również na jego negatywne cechy. Niewątpliwie największy problem dla osób korzystających z obiektu stanowiły zbyt wysokie ceny biletów oraz bardzo długie kolejki przed obiektem, zwłaszcza w sezonie letnim.