Pozarolnicza działalność gospodarcza w gminie Uniejów - Kowalski, Michał (Biuletyn Uniejowski, 2015)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest struktura i potencjał gospodarczy pozarolniczej działalności w gminie Uniejów. Struktura gospodarcza została zaprezentowana w ujęciu przestrzennym w relacji miasto–wieś oraz gmina Uniejów–małe miasta regionu. W opracowaniu ukazany zostanie lokalny krajobraz gospodarczy i zachodzące w nim relacje. Analizę przeprowadzono przy wykorzystaniu lokalnej historii gospodarczej, oficjalnych danych statystycznych dotyczących liczby przedsiębiorstw prowadzących działalność w 18 sekcjach gospodarczych oraz podatków przez nich płaconych. W efekcie ustalono, że pozarolnicza działalność gospodarcza w gminie Uniejów w ostatnich latach ogniskuje się wokół funkcji usługowych (głównie rekreacyjno-wypoczynkowych), co zwiększa lokalny potencjał gospodarczy (wzrasta on szybciej niż w innych miastach położonych, podobnie jak Uniejów, na peryferiach regionalnej sieci osadniczej). Rozwój gospodarczy obszarów wiejskich prowadzi do stopniowego zacierania się różnic w poziomie rozwoju pozarolniczej działalności gospodarczej pomiędzy miastem a wsią.